Erdenet – reseberättelse från 2005

Mongolisk missionsskola i Erdenet

Utdrag ur reseberättelse från besök i Erdenet i september 2005 av Jan-Endy Johannesson och Håkan Leandersson.

I Erdenet sjuder verksamheten av liv och pionjärglöd. Makarna Patrik och April Hellberg arbetar bland annat med ett kristet kafé. I Erdenet finns Mongolian Mission Center (MMC). MMC planterar nya församlingar i landet och har visionen att i alla de 800 folkgrupper som Djingis Khan lade under sig på 1200-talet plantera åtminstone en församling.

Bilderna nedan är alla från MMC:s verksamhet och visar också Rainbow Care Center, ett kristet dagcenter som byggs av Evangeliska Frikyrkan. Här träffar vi svensken Mats Berbres som varit i Erdenet sedan 1995. Han är gift med mongoliskan Chinge och är ansvarig för bygget.

 

 

   

Församlingen vill bygga ett andligt och kulturellt centrum mitt inne i Erdenet. Ritningarna är klara men medel saknas för att fullfölja byggandet. Jesus Assembly Church samlas idag till gudstjänst i stadens teater. Budgeten för centrat uppgår till hela 1,4 miljoner US-dollar. Kyrkdelen är budgeterad till knappt hälften av denna summa. “Jesus Assembly Church” har omkring 1 500 medlemmar och samlas idag till gudstjänst i stadens teater.