Aktuellt

Välkomna till EÖM:s torsdagssamlingar i Betlehemskyrkan, hösten 2024!

Torsdag 3 oktober kl. 13:30
”Missionen på Lemera i Östra Kongo 100 år”
Dr Margareta Halldorf berättar om sin resa till jubiléet.

Torsdag 14 november kl. 13:30
”Drömmen om Kina – 30 år som kinaforskare”
Docent Fredrik Fällman

Fredrik Fällman | Göteborgs universitet

Plats: Betlehemskyrkan
Luntmakargatan 82, Stockholm

Fika serveras! 


EÖM:s nyhetsbrev, augusti 2024

Kära vänner!

Här kommer EÖM:s nyhetsbrev med hälsningar från våra tre länder i Östasien: Kina, Mongoliet och Japan.

Först från våra gäster från Kina som deltog vid årshögtiden i maj: Ma Ming som gift sig och pastor Jacob som rapporterar om både med- och motgångar. Liu Hong hälsar också varmt till alla. Han kommer att medverka i nästa nummer. Så en hälsning från vår missionär i Japan, Kerstin Dellming. Hon skriver om en pastorsordination i Mishima. Denne pastor Sawano hade jag glädjen att få döpa när han var barn. Från Mongoliet har vi en gripande berättelse om en 8-åring flicka på dagcentret Eagle Center.

Varma hälsningar,
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, juni 2024

Kära vänner!

Här, i juni-numret av EÖM:s nyhetsbrev, kommer en hälsning från våra tre länder: Kina, Mongoliet och Japan. Det är också ett fylligt reportage från EÖM:s årshögtid samt verksamhetsberättelse från förra året. Hoppas ni ska finna det av intresse!

Om någon vill ha vårt nyhetsblad som e-post eller som brev maila oss på info@eom.nu. 

Sommarhälsningar, 
Arne Wikström


Välkomna till

Evangeliska Östasienmissionens årshögtid
4-5 maj, 2024 i Enebykyrkan, Danderyd

Lördagen den 4 maj
15.00 Offentligt årsmöte. Inledning av Inger och Anders Silfverdal
16.00-18.00 Tre röster från Kina: Översättaren Liu Hong, läraren Jakob och  socialarbetaren Ma Ming
19.00 Missionsmöte. Medverkan av Daniel och Yasuko Dellming m.fl. 

Söndagen den 5 maj
11.00 Gudstjänst. Predikan: Arne Wikström
Sång: Lena Maria Vendelius 


EÖM:s nyhetsbrev, april 2024

Kära vänner!

Här kommer en hälsning från Östasien, med EÖM:s nyhetsbrev för april. Vi är glada för att de tre kinesiska vänner som vi inbjudit till vår årshögtid har fått visum och kommer hit i början av maj.

Daniel och Yasuko Dellming har nu avslutat en 23-års tjänst i Japan och flyttat “hem” till Sverige. De kommer att berätta mer vid vår årshögtid.

Fridshälsning, Arne Wikström


Torsdagssamling i Betlehemskyrkan, 14 mars
Dubbelt firande på 14 mars-mötet

Den 14 mars 1887 landsteg den svenske missionären Erik Folk i Shanghai för att börja missionsarbete. Han kom att grunda Svenska Missionen i Kina. Det uppmärksammades vid Evangeliska Östasienmissionens samling i Betlehemskyrkan 14 mars då Margareta Bäfverfeldt inledningsvis berättade om pionjären.

Erik Folke föddes 1862 i Dalarna. Redan som 16-åring kom han till Fjellstedtska skolan i Uppsala. Där upplevde han en kallelse till missionsarbete i Kina. Han fick följa med en person på resa till London, studera engelska och lära känna missionslivet där.

Erik uppmanades att tala om sin missionskallelse på en konferens. Där lästes ett brev upp som berättade att han skulle få halva årsinkomsten från brevskrivaren. Efter att ha fått exakt belopp som behövdes till biljetten reste Erik till Kina i sällskap med sex unga män från Kina Inlandsmissionen, som grundats av missionär Hudson Taylor.

Erik Folke på resa till Kui Ceng, omgiven av en grupp kineser. Foto: Riksarkivet.

När Erik Folke landstigit i Shanghai kände han sig ensam i vimlet av människor. En missionär från Kina Inlandmissionen (CIM) kom fram och frågade om han kunde vara till någon hjälp. Detta möte skulle bli av avgörande betydelse för Eriks fortsatta tjänst. Han fick bo på CIM:s hem i Shanghai och studera på missionens språkskola.

En kommitté bildades i Sverige 1887, vilket blev grunden till Svenska Missionen i Kina (SMK) och inom ett tiotal år fanns ett tjugotal svenskar i tjänst för SMK.

Under 14 mars-samlingen medverkade även Kjell Boberg, son till Folke Boberg, som under många år arbetade i Inre Mongoliet (Kina). Folke sändes ut av Alliansmissionen, men fortsatte senare med stöd av Pingströrelsen. Folke kom att grunda en församling i Inre Mongoliet för exakt hundra år sedan. Det var många stökiga år, med kringresande rövarband och inbördeskrig, men familjen fick uppleva Guds beskydd. Kjell var 7 år när Bobergs tvingades lämna Kina 1951, efter att kommunisterna kommit till makten.

Det mongolisk-engelska lexikon i tre band som Folke Boberg sammanställde.

Folke Boberg sammanställde ett omfattande och unikt mongoliskt-engelskt lexikon i tre band, som gavs ut 1954-1955. Han skrev flera böcker om Mongoliet och undervisade t.o.m. mongoliska på Kaggeholms folkhögskola efter kriget.

Kjell och hans hustru Margareta reste ett par gånger tillbaka till områdena där Kjell växte upp. För 20 år sedan fick de höra att det skulle vara omöjligt att resa till Inre Mongoliet, men lyckades få både chaufför och tolk (som visade sig vara kristen). Hon var beredd att offra jobbet om det skulle behövas för att hjälpa Bobergs till IM och de lyckades ta sig dit.

Vid senaste resan för 10 år sedan var det en större öppenhet och när Bobergs frågade i hotellreceptionen efter en adress till en kyrka, fick de hjälp med det. Vid ankomsten till den enda kyrkan i staden nämnde Kjell det kinesiska namn som hans far hade fått ”Vidsträckt kärlek”. Då åkte allas mobiltelefoner upp och gudstjänstdeltagarna ringde runt, och det kom en tolk och det blev en samling med församlingsledningen och Kjell fick träffa en av sina barndomsvänner, de hade inte setts på 60 år. Det blev en stor överraskning för Bobergs att med egna ögon få se betydelsen av kändisen Folke Bobergs insatser i staden.


Torsdagssamling i Betlehemskyrkan, 8 februari

Den 8 februari var det åter en samling för intresserade av Evangeliska Östasienmissionens arbete. På dagens program stod visning av den dokumentärfilm som gjordes om Margit Persson. Hon kom tillsammans med sin man Folke till den kinesiska provinsen Inre Mongoliet 1935. Margit arbetade med sjukvård, bland annat med att hjälpa många människor med könssjukdomar, och som barnmorska. Margit lyckades efter makens död resa tillbaka till området de arbetat i och träffade då flera personer, bland annat en borgmästare, vars mödrar hon hjälpt vid förlossningen. Margit och Folke fick begrava två barn i Kina och ett i Japan. Trots ett liv, fyllt av dramatik och tragik, reste Margit tillbaka gång på gång, senast i samband med sin 90-årsdag. Dokumentären visades på SVT efter hennes död 2006 och fick titeln Margit Persson – Stäppens helgon.

Nästa samling blir torsdag den 14 mars, årsdagen av när missionär Erik Folke, grundare av Svenska Missionen i Kina, 1887 landsteg i Shanghai. Kjell Boberg kommer att berätta om sin far Folke Boberg, som var missionär bland det mongoliska folket och bland annat sammanställde ett engelsk-mongoliskt lexikon i tre delar. Kjell och hans fru Margareta reste för några år sedan tillbaka till området där Kjells föräldrar arbetat och fick upptäcka att minnet av hans far var mycket starkt. Betlehemskyrkan 14 mars, kl. 13.30.


EÖM:s nyhetsbrev, februari 2024

Kära vänner!

Här kommer en hälsning från våra tre länder i Östasien i februari-numret av EÖM:s nyhetsbrev. Brevet från Mongoliet är visserligen 100 år gammalt, men ger en god inblick i missionens strapatser. Missionärerna i Mongoliet för hundra år sedan fick ibland arbeta flera år utan att se något resultat. Tänk om de fått se den stora väckelse som pågår nu i detta land! 

Just nu håller vi på att söka visum för flera vänner i Kina och Mongoliet så att de kan vara med vid vår årshögtid i början av maj. Vi hoppas och ber att de ska få komma!

Varma hälsningar, 
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, december 2023

Kära vänner!

Här kommer en hälsning från EÖM i form av EÖM:s nyhetsbrev, december-numret. Magnus A har skrivit en gripande skildring om den första tiden i Erdenet i Mongoliet för 30 år sedan. Ingrid Aspberg, som var missionär i Kina och Japan i 66 år bidrar med två fina adventsdikter. Hennes dikter fanns i nästan varje nummer av Sinims Land. Lena Maria Vendelius, som är en riktig kändis i Japan och hedersmedborgare på Taiwan, har lovat att sjunga på gudstjänsten under EÖM:s årshögtid i Enebykyrkan den 5 maj.

GLAD ADVENT!
Arne Wikström



EÖM:s nyhetsbrev, augusti 2023

Kära vänner!

Välkomna att ta del av vårt nyhetsbrev! I detta nummer finns nyheter från Mongoliet, ett nostalgiskt kort i samband med ett jubileum i Japan samt en livsberättelse av ett missionärsbarn i Kina.

Varma sensommarhälsningar,
Arne Wikström

Tältmöten i provinsen Zavkhan i västra Mongoliet

 


EÖM:s nyhetsbrev, juni 2023

Kära vänner!

Välkommen att ta del av hälsningar från Östasien! Detta nummer innehåller en rapport från årshögtiden och även Verksamhetsberättelse från fjolårets olika insatser.  

Här finns också en hälsning från Nergui från Mongoliet som nyligen besökt Sverige. Och så finns det gripande vittnesbördet från Niimuna-san från Fuji i Japan.

Varma hälsningar, 
Arne Wikström


Välkomna till

Evangeliska Östasienmissionens årshögtid
13-14 maj, 2023 i Enebykyrkan, Danderyd

Lördagen den 13 maj
15.00 Offentligt årsmöte
16.00-18.00 Missionsföredrag med deltagande av bland annat Roald Föreland, generalsekreterare i Evangeliska Orientmissionen i Norge och hälsningar från vänner i Japan, Mongoliet och Kina. 
18.00 Fika
19.00 Missionsmöte lett av Arne Wikström.

Söndagen den 14 maj
11.00 Högmässa tillsammans med Enebykyrkans församling. Arne Wikström predikar. 


EÖM:s nyhetsbrev, april 2023

Kära vänner!

Här kommer färska hälsningar från våra tre länder: Kina, Mongoliet och Japan. I nyhetsbrevet från april berättar Kerstin Dellming att Niimura-san, som bott i kyrkan i 15 år, har fått hembud. Han var tidigare hemlös och bodde under en av broarna i staden. Jag hoppas att vi ska kunna återge hans gripande vittnesbörd i ett kommande nummer.

När tiden är inne: GLAD PÅSK! 

Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, februari 2023

Kära vänner!

Här kommer hälsningar från våra vänner i Östasien. Idag har vi också några glimtar från 1923.

Vi lyfter också fram en ny TV-serie om Sinims Land – Kina på kanal 10.

Varma hälsningar,
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, december 2022

Kära vänner!

Här kommer en hälsning från Kina, Mongoliet och Japan: EÖM:s nyhetsbrev, december. Vi är så glada över våra fina medarbetare i Östasien! 

Fortsatt Glad Advent!

Kära hälsningar,
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, oktober 2022

Kära vänner!

Här kommer en hälsning från våra vänner i Kina och Mongoliet: EÖM:s nyhetsbrev, oktober.

Våra medarbetare i Japan, Kerstin Dellming samt sonen Daniel och hans familj har inte skrivit denna gång, men de mår bra och sänder varma hälsningar.

Kära hälsningar,
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, augusti 2022

Kära vänner!

Här kommer hälsningar från våra tre länder: Mongoliet, Japan och Kina. EÖMs nyhetsbrev, augusti. Om någon vill ha tidningen som vanligt brev så säg bara till! 

Allt gott till er alla!
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, juni 2022

Kära vänner!

I detta nummer kan du läsa ett referat från EÖM:s årshögid samt Verksamhetsberättelsen för 2021. Kerstin Dellming har skickat en hälsning från Japan och Magnus A. berättar om en resa till Mongoliet som han gjorde nyligen.

Fridshälsning,
Arne Wikström



EÖM:s nyhetsbrev, april 2022

Kära vänner!

Välkomna att ta del av EÖM:s nyhetsbrev, april 2022. Det innehåller bland annat en hälsning från Ma Ming, som berättar om utmaningar med att kunna bedriva sociala projekt i Kina. Vi får också en artikel som handlar om Svenska Missionen i Kinas start 1887, med anledning av att EÖM har fyllt 135 år i år. Och så välkomnar vi alla till EÖM:s årshögtid 7-8 maj och hoppas att en barnläkare från Mongoliet som också har arbetat flera år i Afghanistan, ska hinna få visum för att kunna komma och delta och berätta om sitt arbete under årshögtiden.


EÖM:s nyhetsbrev, februari 2022

Kära vänner!

Här kommer en hälsning från våra tre länder i Östasien: Kina, Mongoliet och Japan i EÖM:s nyhetsbrev.  

Den 14 mars fyller EÖM 135 år. Det var då Erik Folke landsteg i Shanghai. Under många år firades 14 mars med ett speciellt möte i missionen. I år blir det ett födelsedagsfirande den 3 mars i Betlehemskyrkan i Stockholm. Välkomna!

Vill någon hellre ha tidningen på papper skickad per post så säg bara till!

Varma hälsningar,
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, december 2021

Kära vänner!

Varsågoda – här kommer tre hälsningar från Kina, Mongoliet och Japan i decembers nyhetsbrev! Med detta vill vi önska er alla en fortsatt Glad Advent och härliga dagar i Jul och Nyår!

Fridshälsning,
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, oktober 2021

Kära vänner!

Den 10 november fyller vår medarbetare Kerstin Dellming 80 år. Fortfarande aktiv i Japan. Arbetar mer än de flesta! Vi uppmärksammar naturligtvis detta i nyhetsbrevet för oktober. Så är det en artikel om Maria och Magnus som kom till Mongoliet för exakt 30 år sedan. I nyhetsbrevet berättas också om två svenskars inblandning i upptäckandet av Yangshao-kulturen i Henan och hur hundraårsjubileet av detta firas i Kina. 

Fridshälsning,
Arne Wikström

2021-10-26


Välkomna till EÖM:s torsdagssamling i Betlehemskyrkan!

Följ med till Yunnan – söder om molnen, till ett myller av folkgrupper, kultur och kyrkor. Berättelser från en man som nyligen bott ett par år i sydvästra Kina. 

Tid: Torsdagen den 4 november kl. 13:30
Plats: Betlehemskyrkan, Luntmakargatan 82, Stockholm

2021-10-11


Stort tack till Alice Rinell Hermansson…

…för ett fantastiskt intressant föredrag om hennes farmor Hedvig Rinell och hennes arbete som en av de tidiga missionärerna i Kina!

Inledningen av torsdagssamlingen i Betlehemskyrkan 7 oktober, 2021, hölls av Tord Ershammar, därefter följde fika och sedan ett faktaspäckat föredrag med många bilder från missionsfältet i Kina under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.  

Varje besökare kunde dessutom få med sig ett gratis exemplar av Alice bok “Öster om bergen” som handlar just om Hedvig Rinell, men även mer generellt belyser den tidiga missionen i Kina. 

 


 

Välkomna till EÖM:s torsdagssamling i Betlehemskyrkan!

Alice Rinell Hermansson berättar om sin farmor Hedvig Rinell, som kom till Kina 1894 tillsammans med sin man, utsända av Svenska Baptistsamfundet, och som arbetade där som lärare i 55 år. 

Tid: Torsdagen den 7 oktober kl. 13:30
Plats: Betlehemskyrkan, Luntmakargatan 82, Stockholm


EÖM:s nyhetsbrev, augusti 2021

Kära vänner!

Detta nummer av EÖM:s nyhetsbrev handlar om våra vänner i Kina och Mongoliet.   

 

 

I nästa nummer i oktober kommer vi att uppmärksamma att vår missionär Kerstin Dellming fyller 80 år. Hon är fortfarande i full verksamhet i staden Fuji i Japan. Vi har nyligen haft kontakt med henne och hon hälsar så varmt till alla vänner!

Fridshälsning!
Arne Wikström


EÖM:s nyhetsbrev, juni 2021

Kära vänner!

Efter att missionen tvingades lämna Mongoliet flyttade många missionärer över till Japan. På första sidan av vårt nyhetsbrev berättas om hur japanska kristna kommit de mongoliska kristna till hjälp. Cirkeln har på något sätt slutits!

Detta nummer handlar också om årsmötet i maj med många spännande hälsningar från våra vänner i Mongoliet, Kina och Japan.

Fridshälsning
Arne Wikström

Bild från EÖM:s projekt för barn med funktionsnedsättningar i Taiyuan, Kina.


EÖM:s nyhetsbrev, april 2021

Kära vänner!

Vi vill skicka en hälsning från våra tre länder. Detta nummer, EÖM:s nyhetsbrev, april 2021, handlar mest om Japan och Kina, men just nu fick jag en hälsning från vår medarbetare i Ulan Bator i Mongoliet: Bayaraa. Hon ber om hjälp i förbön för en stor konferens med 250 mongoliska kristna kvinnor den 17 april. Bayaraa är sedan två år ordförande i Mongoliets kristna kvinnoförbund. Hon tackar för alla förböner och hälsar till alla vänner i Sverige!

Fridshälsning,
Arne Wikström


Ljusglimtar från Mongoliet från förr…

Gerda Ollén, 1919

Nu finns betydligt mer historiskt material om Svenska Mongolmissionen i form av tidskriften Ljusglimtar från Mongoliet än vi har haft tidigare på hemsidan. Det är David Jonsson som har skannat åtskilliga nummer av tidskriften, som finns i original på Kungliga Biblioteket i Stockholm och som har delat med sig av dessa PDF-filer. Vi tackar så mycket för det!

Tidskriften finns att hitta under Arkiv och Ljusglimtar från Mongoliet. Det är över 100 nummer, det tidigaste från 1919 och de flesta från 40- och 50-talen, där man kan läsa fascinerande berättelser från den tidiga missionen i Mongoliet. 

Kamelkaravan på den mongoliska slätten, 1919


EÖM:s nyhetsbrev, februari 2021

Kära vänner!

Nu finns årets första nyhetsbrev från EÖM ute. Denna gång är det två intressanta sidor från Kina och två från Mongoliet. Första sidan är en dagsaktuell rapport från Mongoliet, sista sidan är en rapport hur det var i Mongoliet för 100 år sedan. Jag blir alltid så gripen när jag läser om “flickdoktorn”. Sedan missionärerna utvisades från Yttre Mongoliet gick det 67 år tills de svenska missionärerna Maria och Magnus kom till detta land. Nu finns där en stor och livaktig kyrka med många tusen medlemmar.

Det är ingen rapport från Japan denna gång, men Kerstin Dellming skickar en varm hälsning till alla vänner och tackade för förbön!

Om någon vill ha EÖM:s nyhetsbrev som e-post eller upptryckt på papper till sin postadress så meddela oss gärna! Skicka ett mail till info@eom.nu.

Fridshälsning, 
Arne Wikström

 


EÖM:s nyhetsbrev, december 2020

Kära vänner!

Nu finns december-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute. Här kommer julhälsningar från Kina, Mongoliet och Japan! Vi hoppas de får förmedla “Bilder av hopp” som en av de böcker Liu Hong har översatt till kinesiska heter. Tack för att ni är med i omtankar och förböner!

Glad Advent!

Tillgivne,
Arne Wikström


Inställt möte den 5 november, 2020 

Kära missionsvänner!

Eftersom coronan tagit ny fart igen blir vi tvungna att ställa in mötet i Betlehemskyrkan, Stockholm, den 5 november.

Vi önskar er alla en god och glad höst!

Guds frid och välsignelse!
EÖM:s styrelse genom Arne Wikström
2020-10-17


EÖM:s nyhetsbrev, oktober 2020

Nu finns oktober-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute. Det är fokus på årsmötet och de många hälsningarna från våra vänner i Kina, Japan och Mongoliet. Men också avtackning av Tord Ershammar för hans långa och hängivna insats i EÖM som dess första styrelseordförande och senare som styrelsemedlem. 

    

2020-10-12


EÖM:s årsmöte, 2020

Den 1 oktober hölls årsmötet i Betlehemskyrkan. Tack ni som kom och gjorde mötet så fint! Det kändes värdefullt att få träffas!

Hälsningar från Kina förmedlades via projektor på väggen.

Avtackning av Tord Ershammar.


Välkomna till Evangeliska
Östasienmissionens årsmöte, 2020!

Årsmötet som skulle hållits i maj flyttades fram och kommer att hållas torsdagen den 1 oktober kl. 13:30. Plats: Betlehemskyrkan, Luntmakargatan 82, Stockholm.

Medverkan av Annelie Sköld och Lars N och hälsningar från vänner i Mongoliet och Kina. Servering av fika i pausen. Självklart ser vi till att vi håller säkert avstånd så här i Corona-tider! Välkomna! 


Det händer mycket i Mongoliet! Läs gärna mer om de projekt EÖM är med och stöttar där, t.ex. ungdomscentret Cornerstone i Erdenet och dagcentret för barnomsorg i den utsatta stadsdelen Govil. 

  

2020-09-22


EÖM:s nyhetbrev, augusti 2020

Kära vänner!

Hoppas allt är väl med er alla i dessa tider!
Här kommer positiva och glada hälsningar bl.a. från en bergsby i Kina och från sommarläger i Mongoliet – EÖM:s nyhetsbrev 2020-08.

Varma hälsningar, Arne Wikström

Kyrkans besöksteam hjälper till att rädda skörden undan regnet, Sanmenxia, Kina.

Hjälp till utsatta familjer: ris och mjöl, olja och salt.

Kyrkans sommarläger i Mongoliet blir extra uppskattat av ungdomar som inte kunnat gå i skola på månader på grund av Corona-pandemin.


EÖM:s nyhetsbrev

Kära vänner!

Detta nummer av EÖM:s nyhetsbrev handlar mycket om ansiktsmasker. Många av våra vänner i Kina, Mongoliet och Japan lever precis som vi isolerade.

Kerstin Dellming tillsammans med medarbetarna Fukino och Tanaka.

Rapporterna andas dock glädje och optimism. Det ska bli intressant och se vad gott som kommer ur denna svåra tid.

Om någon hellre vill ha nyhetsbrevet som vanlig post så säg bara till så skickar vi ett brev. Vill någon inte stå kvar på vår utsändningslista så meddela oss!

Fridshälsning
Arne Wikström
2020-06

 


Utställning om de tidiga Kina-missionärerna i Yuncheng

Liu Hong i Yuncheng har varit ledande i att sätta ihop en fantastisk utställning om de svenska missionärerna i Yuncheng. Följ länken nedan för att se en artikel med fler fotografier från utställningen.

漂洋过海 结缘百年 ——瑞典传教士在运城
“En resa över haven, hundra år av sammanflätade öden – De svenska missionärerna i Yuncheng”

Artikeln är på kinesiska, men ger ändå en uppfattning om hur innehållsrik utställningen är och hur mycket arbete som ligger bakom att hitta all dokumentation. Bara att reda ut vilka svenska namn som döljer sig bakom de kinesiska namnen och tvärtom, har inneburit många timmars detektivarbete.  

2020-06-02


En gåva från våra kinesiska vänner

Så fort spridningen av Covid-19 började synas i Sverige, fick vi bekymrade frågor från våra kinesiska vänner. Hur har ni det? Ni är väl försiktiga? Ni använder väl ansiktsmasker om ni går ut? Det har inte alltid varit lätt att förklara den svenska strategin eller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för dem, eftersom de skiljer sig så mycket från hur Kina har hanterat pandemin.

Ganska snart efter att situationen i Sverige hade uppmärksammats i kinesiska medier, samlades Liu Hong och ett kyrkoteam som arbetar med missionshistoria i ett online-möte där de diskuterade hur de skulle kunna hjälpa oss. Våra kinesiska vänner är så tacksamma för vad de tidiga svenska missionärerna gjorde i Yuncheng, Shanxi. Dessa missionärer spred inte bara det glada budskapet och grundade församlingar, utan arbetade också med sjukvård och utbildning. Efter att Erik Folke etablerat en missionsstation i Yuncheng 1888, fanns det så småningom en medicinsk klinik, en opie-asyl som tog emot missbrukare och både en pojk- och en flickskola som drevs av svenska missionärer i staden.

Nu finns det många kristna i Yuncheng. Och de vill gärna ge något tillbaka till Sverige. Via både mail och WeChat (den vanligaste tjänsten för textmeddelanden i Kina) har det kommit många praktiska frågor. Vilka är kraven på ansiktsmasker från Kina? Vad är det maximala antalet masker/per låda som den svenska tullen godkänner? Vilket är det bästa sättet att säkerställa leverans till mottagaren? Trots att vi uttryckt en viss oro över att våra kinesiska vänner skulle få stora omkostnader för detta och berättat att det i Sverige än så länge inte finns några rekommendationer angående ansiktsmasker, så har Liu Hong och vännerna i den kinesiska församlingen framhärdat. De vill verkligen göra något för sina svenska vänner och det har inte funnits utrymme till att tacka nej. 

Den 14 april anlände ett paket till Mick Lidbeck, EÖM:s ordförande. Paketet innehöll 300 ansiktsmasker från Yuncheng i Shaanxi, Kina. Mick ringde runt i kommunen och frågade om det fanns något behov och önskan om att ta emot maskerna. En hemtjänst svarade snabbt och hämtade genast påsen nere vid grinden. De la även dit en liten chokladask som tack för hjälpen. Även andra medlemmar i EÖM har fått ta emot paket med ansiktsmasker. 

Efter att det första paketet kommit fram meddelade Liu Hong att ännu ett paket med 25 kg skyddsutrustning är på väg! 1 500 ansiktsmasker och 150 skyddskläder! Och de beklagar att det tagit så lång tid med exportfirma och tullklarering att material kanske dröjer.

Det tydligaste i allt det är våra kinesiska vänners kärlek och omsorg om oss och deras stora tacksamhet mot de svenska missionärerna som kom till deras lilla stad för mer än 130 år sedan!
Som Liu Hong skrev: “Vi har aldrig haft tillfälle förut att betala igen för allt gott missionärerna gjorde under Kinas många katastrofer.” Nu vill de hjälpa oss på alla sätt de kan! 


Kära Vänner!

I dessa tider är jag tacksam för allt som fungerar som planerat. Att vår missionssekreterare Elisabeth Hellström skickar ut protokoll från EÖM:s senaste styrelsemöte till styrelsen och att årsrapporten för 2019 är färdigställd. Då blir vi påminda om hur vi tänkte då och vad vi fortfarande har att göra.

Den 5 maj 2020 var planen att vi skulle hämta kinesiska gäster på Arlanda. Helgen den 9-10 maj skulle EÖM:s årsmöte ha hållits. Allt har fått skjutas på framtiden. Men Arne Wikström, styrelsemedlem och tidigare missionssekreterare, kunde ändå predika i Enebykyrkans gudstjänst på söndagen, som planerat.

Om än på ett annat sätt, hemifrån via nätet, än vi hade föreställt oss. Här finns en länk till gudstjänsten som kan ses på Enebykyrkans Facebook-sida. https://www.facebook.com/kyrkanienebyberg/

I Erdenet i Mongoliet hittar de också nya sätt att mötas och uppmuntra varandra genom bibelstudier, fasta och bön! Vi vill gärna dela med oss av delar av nyhetsbrevet från Erdenet – lika inspirerande och utmanande som alltid.


Det som också rullar på som vanligt är vår kinesiska vän Liu Hongs arbete med SMK-missionärernas livsberättelser, vilka ska finnas i muséet på den gravgård som den kinesiska församlingen länge arbetat för att iordningsställa. Där finns några av de tidiga svenska missionärernas gravar. Några av oss i EÖM hjälper till med översättningar och förklaringar av gammalsvenska vändningar som inga ordböcker visar.

Liu Hongs senaste arbete är en fotoutställning bestående av porträtt med personuppgifter av alla missionärerna och väldigt många foton från 1890-talet och framåt. Underbart! Utställningen sätts upp på en vägg i kontorsbyggnaden för Yanhu District People’s Government och den ska sparas i 20 år, har myndigheten lovat. Bilderna är en guldgruva. Vi bifogar en bild från utställningen här. Klicka på bilden för att se detaljerna. 

Naturligtvis pågår det så mycket hos våra våra vänner i Öster hela tiden. Alla kämpar med/mot smittan och överallt händer så många goda saker. Och väldigt mycket får vi ta del av. Jag så tacksam för det.

Att växa i tro” var söndagens tema. Alla texterna i alla årgångarna handlar om kärlek, Guds och vår.

Allt gott!

Mick Lidbeck
Ordförande, Evangeliska Östasienmission


EÖM:s nyhetsbrev, aprilnumret

Kära vänner!

I dessa oroliga och ovanliga tider kommer nu lite positiva hälsningar från Kina och Mongoliet i aprilnumret av EÖM:s nyhetsbrev.

Nu är det snart påsk. Corona betyder krans, och vi får påminna oss om Jesus som bar en törnekrans! För dig, för mig!

Lägg märke till att årsmötet är flyttat från maj till oktober.

Om någon vill ha tidningen som ett vanligt brev så meddela oss! 
 
Med varm hälsning
Arne Wikström, redaktör av EÖM:s nyhetsbrev


Ungdomscentret i Erdenet

Våren 2019 öppnade den kristna församlingen i Erdenet, delvis med ekonomisk hjälp från EÖM, ett ungdomscenter kallat Cornerstone. Ungdomscentret har bland annat bedrivit familjerådgivning och rådgivning för kvinnor. Det har pågått kurser och utbildningar i engelska och i angelägna ämnen såsom suicidprevention och drogmissbruk och hur det förstör familjerelationer. Just tvådagarsseminariet om missbruk lockade 80 deltagare, vilket visar att det finns ett stort behov av kunskap om detta.

 

Dessutom har ungdomscentret haft barnaktiviteter där nästan 300 barn och 200 föräldrar har deltagit. Cornerstone har också en Facebook-sida med över 2 000 följare.

 

Ungdomscentret öppnade också ett café, Cornerstone Coffee House, och bedriver nu en utbildning för baristor. Hittills har 22 ungdomar fått chansen att utbilda sig till barista, en bra möjlighet för dem att kunna försörja sig.


I slutet av januari, med hotet från corona-viruset, beslutade myndigheterna i Mongoliet att införa ett förbud mot samlingar och i februari beslöts att förbudet skulle förlängas. Detta har slagit hårt mot kyrkans ekonomi och framför allt det nyöppnade ungdomscentret. Till en början bar församlingen kostnaderna för hyra och löpande utgifter för lokaler och löner själva, men då inga aktiviteter har kunnat hållas, inklusive gudstjänster, och huvuddelen av kyrkans insatser financieras genom kontanta gåvor, vädjade församlingen om hjälp i mitten av februari. De skulle inte klara kostnaderna för ungdomscentret utan några inkomster i en månad till. EÖM:s arbetsutskott tog ett snabbt beslut den 21 februari, om att ge ett stöd på 10 000 kr till ungdomscentret, och pengarna skickades ut direkt. Dessutom kom det in ytterligare 11 000 kr genom gåvor från er! Med hjälp av dessa medel klarar sig ungdomscentret och caféet ett tag till.

Ett stort tack till alla som var med och hjälpte till! Vi hoppas att situationen i Erdenet stabiliseras så att aktiviteterna kan återupptas så snart som möjligt, förhoppningsvis i maj.


14 mars – ett speciellt datum

Den 14 mars 2020 höll Evangeliska Östasienmissionen årets första styrelsemöte, om än med något reducerad skara och även med deltagande via länk, på grund av de rådande omständigheterna. Den 14 mars har sedan allra första början varit ett speciellt datum för organisationen, vilket också uppmärksammades under styrelsemötet.

Så här berättar Erik Folke, Svenska Missionen i Kinas första missionär, om vad som hände den 14 mars 1887 med egna ord:

“Den 14 mars 1887 voro vi framme. Äntligen landade jag i Shanghai, men vilket vimmel av människor, kineser, araber, negrer, engelsmän, fransmän och italienare! Jag fann mig så ensam, ty bland alla dessa människor kände jag ingen. Då kom en herre klädd i kinesdräkt fram till mig och frågade så vänligt: ‘Nå, vart skall denne unge man taga vägen?’ Jag svarade att jag hade ett rekommendationsbrev till en person i Hankow (dagens Wuhan i Hubei). Jag fick veta att ångbåtsfärden skulle ta fyra dygn och sluka hela min kassa. Mr Landale följde mig till Kina Inlandsmissionens hem i Shanghai. Under vägen fick jag veta att min nye vän sex år tidigare kommit till Shanghai och befunnit sig I liknande läge som jag nu var. En missionär som var nere för att möta båten, hade då tagit sig an honom och hjälpt honom till rätta. ‘Då lovade jag Gud’, sa han, ‘att varje gång jag besökte Shanghai skulle gå ner till hamnen, för att se om jag till äventyrs kunde finna ett tillfälle att återgälda denna godhet. Och nu förstår jag, att det är Herren, som sänt eder I min väg idag’.”

Jag fick erbjudande om att fara till Ganking och Kina Inlandmissionens språkskola där. Det var nödvändigt att använda kinesisk dräkt innan jag kunde komma in I staden. Det kändes litet underligt att så med ens bli förvandlad från en ordentlig svensk till kinaman från topp till tå, och gå för första gången på Shanghais gator, iklädd en lång mantel och med en lång hårpiska hängande nedför min rygg. Det är gott att från början vänja sig vid att helt vara skild från allt vad fordom hette. Vilken rik salighet ligger det ej däri, att så bliva ledd av Herren!”

Ur bokenErik Folke – En livsbild tecknad av Mimmi Folke“. Läs gärna mer ur boken som finns inskannad i sin helhet. 


Artikel om den tidiga Kina-missionären Maria Pettersson

I tredje numret av Svenska öden och äventyr, 2020, finns en fin artikel om Maria Pettersson (1873-1951), en av Svenska Missionen i Kinas tidiga missionärer, skriven av Emma Bergman. Här finns artikeln att läsa i sin helhet (med tillstånd från författare och utgivare).

   

Läs gärna mer om Maria och hennes arbete bland barnhemsbarn i Kina i biografin “Maria Petterson – En säregen missionsgärning” som finns skannad.  


Den planerade samlingen i Betlehemskyrkan 12 mars, 2020

Kära missionsvänner!
Det har varit en stor glädje för många av oss att träffas ett par torsdagar per termin i Betlehemskyrkan. En sådan torsdag skulle ha varit den 12 mars. 

Då folkhälsomyndigheten den 11 mars uppgraderade risken för smittspridning av coronaviruset i Stockholmsområdet till hög beslutade vi dock att ställa in samlingen. Vi vill inte bidra till alarmism eller panik men samtidigt ta risken för smitta på allvar och den oro som också följer med situationen just nu.

Nästa möte med EÖM:s vänner blir årsmötet i Enebykyrkan den 9-10 maj som vi hoppas kan genomföras som planerat.

Vi får glädja oss åt att Erik Folke klev i land i Shanghai den 14 mars 1887. Det har firats årligen med 14-marsmöten i många missionskretsar, och vi hoppas fortsätta fira detta länge. Ha gärna en liten tacksägelse och förbön för våra vänner i Östasien på lördag.

Kära hälsningar!
Mick Lidbeck, ordförande i Evangeliska Östasienmissionen


Uppdatering om situationen i Kina, 2 mars 2020

Covid-19 har nu nått över 60 länder med över 85 000 smittade, även om de flesta smittade fortfarande finns i Kina och i Wuhan-området (källor: WHO, World Health Organization och Folkhälsomyndigheten, 2 mars, 2020). China Christian Council, Kinas kristna råd, uppmärksammar i sin senaste uppdatering från 28 februari att spridningen nu blivit global.

“We have noticed that the outbreak have taken place globally… We are very concerned about the situation in other countries and we call on all Christians in China pray for those medical experts and patients of the world.”

Men de skriver också att situationen i Kina forfarande är svår.

“Jinzhou stads andra Folkets sjukhus tackar för den kärleksfulla hjälpen från samhällets alla bidragsgivare”

In China, the situation is still grim… The total number of confirmed cases in China now stands at 78,961 and the cumulative death toll is 2,791 as of 17:00 Friday. CCC is keeping in touch with the epidemic area and learning about their needs. We are always ready to support Hubei!”

Sjukvårdsmaterial inköpta med donationer från Kinas kristna råd delas ut till sjukhus i Hubei-provinsen, den svårast drabbade regionen.

Evangeliska Östasienmissionen stod just i begrepp att börja planera för nya samarbetsprojekt tillsammans med Kinas kristna råd och lokala kyrkor i Kina när covid-19-influensan började spridas. Dessa planer har fått vänta, men vi hoppas kunna börja arbeta på detta igen så snart det är möjligt.


Corona-viruset i Kina, februari 2020

Influensan som har fått namnet covid-19 började spridas i staden Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019 (källa: WHO, World Health Organization).

Smittan av influensan i Kina har påverkat livet för miljoner kineser. Vi har haft täta kontakter med våra vänner och samarbetspartner runt om i Kina och i det senaste nyhetsbrevet berättade Liu Hong om hur det var i Yuncheng, Ishi, Yongji, Sanmenxia och Pucheng i Henan-provinsen.

EÖM har också fått kontinuerliga uppdateringar från vår samarbetspartner China Christian Council, Kinas kristna råd. Kontoret i Shanghai har varit helt stängt de senaste veckorna och alla medarbetare har varit hemma. En del har kunnat arbeta hemifrån och Kinas kristna råd har varit delaktiga i att stödja medicinska insatser runt om i landet. De skickade detta brev med information om sina insatser den 18 februari.

“Update on 2/18

Dear Brothers and Sisters in Christ,

Warm greetings!

The total number of confirmed cases in China now stands at 72,532 and the death toll is 1,871. Renowned Chinese respiratory scientist Zhong Nanshan said person-to-person transmission of the novel coronavirus is still happening in Wuhan.

På lastbilen står det “All respekt till den medicinska personal som arbetar i frontlinjen för att stoppa epidemin – CCC&TSPM skyndar till Hubeis hjälp”

China is making great efforts in fighting the
novel coronavirus. Over 32,000 Chinese medics were dispatched from 29 provincial-level regions and the army to aid in the prevention and control of the coronavirus in Wuhan City, central China’s Hubei Province. About 11,000 medical workers were sent to treat patients in critical condition. We feel so sad that Liu Zhiming, head of Wuhan Wuchang Hospital in central China’s Hubei Province, passed away at 10:30 a.m. on February 18th due to novel coronavirus pneumonia.

On February 17th and 18th, 4 hospitals and 2 Civil Affairs Bureau in in Jingzhou City and Yichang City have received 17.5 Tons of  disinfectant donated by CCC&TSPM. 

Dear brothers and sisters, please pray together with China Christian Council, may we defeat the epidemic as soon!

Best regards”


EÖM:s nyhetsbrev

Nu finns februari-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute! 

Detta nyhetsbrev handlar bland annat om de konsekvenser som coronaviruset har medfört för kyrkorna i Kina och Mongoliet. Till exempel har två inbjudna talare från Kina till vår årshögtid i maj tvingats lämnat återbud. Troligtvis får de inte visum för att resa – och dessutom vill de inte ta risken att smitta sina vänner i Sverige.

Första sidan av nyhetsbrevet visar glada japaner som just invigt en ny kyrka.

Om du vill ha EÖM:s nyhetsbrev via e-post eller som ett vanligt brev på posten så meddela oss. Fridshälsning/ Arne Wikström (ansvarig för nyhetsbrevets utgivning)


EÖM:s nyhetsbrev

Julhälsningar från Ulan-Bator

Nu finns december-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute! 
Här finns hälsningar från både Kina, Mongoliet och Japan.

Vi önskar er alla en välsignad Julhögtid och ett Gott Nytt År! 

Välkomna också till EÖM:s samlingar i Betlehemskyrkan i Stockholm
under våren, 2019! Den första samlingen är 6 februari kl. 13:30 och
den andra 12 mars kl. 13:30. Vid samlingen den 12 mars deltar pastor
Okhio från Ulan-Bator.

 


EÖM:s nyhetsbrev

Nu finns oktober-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute! 

Detta nummer handlar bland annat om tältmöten och församlingsnätverk i Mongoliet, om minnen från den gamla missionärepoken i Kina och om både pionjärarbete, bröllop och tyfoner på missionsfältet i Japan. 


Samling i Betlehemskyrkan
Stockholm, 3 oktober 2019

Temat för samlingen var “Igår, idag och alla dagar”, inspirerat av Hebr. 13:8 och också inledning till en lovsång, som under åren sjungits vid otaliga samlingar i vår mission. Efter en inledande andakt delade Tord Ershammar. några tankar kring detta tema. Mycket har förändrats i vår värld, vår mission, våra liv. Men som bibelordet fortsätter: ”Jesus densamme är”. Missionsuppdraget är också detsamma även om sättet att utföra det kan förändras. Vid dagens samling fick vi flera exempel på detta. Mick Lidbäck visade bilder som nyligen kopierats från gamla glasdiabilder om missionens arbete i Kina från början av förra seklet. Kyrkan i Kina kan nu använda dessa bilder när de berättar om sin kyrkohistoria. Vi fick också aktuella exempel på hur man i ett hårdnande klimat försöker sprida evangeliet. Mick berättade också om hur relationen mellan den lutherska kyrkan i Tanzania och Stockholm stift utvecklats med ett formellt vänskapsavtal om en fortsättning och fördjupning av samarbetet kyrkorna emellan. Lena Åkerlund gav konkreta exempel från personlig erfarenhet på hur vi kan engagera oss för mission på hemmaplan och uttrycka vår samhörighet med vår medmänniska i olika delar av världen.


EÖM:s nyhetsbrev

Nu finns augusti-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute! 

Detta nummer innehåller bland annat flera bokrecensioner av aktuella böcker som handlar om missionstiden i Kina, och innehåller levande skildringar av missionärer och deras spännande tid i Kina. Den finns också information om hur du kan beställa dessa böcker. Numret beskriver även ett nutida möte mellan religioner och kulturer i Sverige och ett möte med en snart 100 år gammal kvinna i Kina som fortfarande minns den tid som beskrivs i ovan nämnda böcker och som med tacksamhet tänker tillbaka på de svenska missionärernas arbete.

 


EÖM:s nyhetsbrev

Nu finns juni-numret av EÖM:s nyhetsbrev ute!

Det innehåller bland annat en rapport från Evangeliska Östasienmissionens årshögtid i maj 2019, organisationens verksamhetsberättelse för 2018 och en reseberättelser från Mongoliet.  

 

 

 

 


Fler bilder från EÖM:s årshögtid 18-19 maj, 2019
(klicka på bilderna för större bilder och bildtexter)


18-19 maj, 2019 hölls EÖM:s årshögtid i Enebykyrkan i Danderyd. 
En redogörelse för årsmötet och föredragen under årshögtiden kommer i nästa nyhetsbrev. 


Evangeliska Östasienmissionens årshögtid
18-19 maj, 2019 i Enebykyrkan, Danderyd

 

Program lördagen den 18 maj
15.00 Offentligt årsmöte,
16.00 Missionsföredrag: Annelie Sköld och Kerstin Dellming. 
17:00 Föredrag om organisationen Areopagos (tidigare Den Kristne Buddhistmisjon): Raag Rolfsen. 
18.00 Servering,
19.00 Missionsmöte med Kerstin Dellming, Japan och Nara Bäckström, Mongoliet.

Program söndagen den 19 maj
11.00 Gudstjänst. Arne Wikström, Jenny Karlsson, Heda Gospel House, Kerstin Dellming.


Ny hemsida!

Från och med maj 2019 har EÖM en ny uppdaterad hemsida. Vi hoppas att ni finner den översiktlig och lättnavigerad. Om ni saknar något material från den gamla hemsidan eller har några andra kommentarer, hör gärna av er till oss på info@eom.nu.             


Slutrapportering av projekt

I februari 2019 slutrapporterade EÖM:s projekt för barn med kognitiva funktionsnedsättningar och för kapacitetsutveckling för lokala kyrkor genom att genomdriva detta projekt i Henan, Kina. I mars 2019 godkändes slutrapporten av SMR. Några kommentarerna från SMR:s bedömnings-PM:

Insatsens mål var att stärka de lokala samarbetsorganisationernas kapacitet att arbeta med sociala insatser i samhället och att skapa medvetenhet om barn med funktionsnedsättningar. SMR bedömer att måluppfyllelsen är god, att insatsen har genomförts enligt planeringen och att rapporteringen är gjord i relation till insatsmålen.

SMR bedömer att insatsen har präglats av samarbete mellan de olika aktörerna. De lokala samarbetsorganisationerna har format projektteam och de har även samverkat med andra enskilda organisationer på plats. Enligt ansökan skulle den huvudsakliga målgruppen för insatsen, de tre lokala organisationerna och kyrkorna i Henanprovinsen, ansvara för att forma aktiviteterna så att de passade den lokala kontexten. SMR bedömer att det har fungerat så och att målgruppen har haft möjlighet att både påverka och ibland förändra aktiviteter. Målgruppen har också varit delaktig i uppföljningen och rapporteringen av insatsen, framför allt genom den uppföljande workshopen några månader efter att aktiviteterna avslutades. Den sekundära målgruppen, barnen med funktionsnedsättningar, har kunnat påverka insatsens aktiviteter på så sätt att de har anpassats utifrån vad som varit möjligt och intressant för dem.


EÖM är tacksamma över att vi har fått vara delaktiga i detta projekt som betytt mycket för både barn, föräldrar, volontärer, projektledare och de lokala kyrkorna. Läs mer om projektet och se bilder här.


“Tisdagsträffen” i Folkungakyrkan
Tisdagen den 19 mars, 2019

Vid “tisdagsträffen” berättade Elisabeth Hellström om EÖM och om sitt möte med den unga missionerande församlingen och Mongolia Mission Center i Erdenet, men också om väckelse bland mongoler i Sverige. Under andakten bad vi för Kina, Japan och Mongoliet och en kollekt samlades in till EÖM. Läs gärna mer om Elisabeths och Magnus A’s resa till Mongoliet i EÖM:s nyhetsbrev från december 2018. 


Välkommen till “Tisdagsträffen” i Folkungakyrkan!
“Möte med den unga missionerande församlingen i Mongoliet”

Plats: Folkungakyrkan, Folkungagatan 90, Stockholm (ingång via Östra gården)
Tid: Tisdagen den 19 mars, 2019, kl. 13:00-15:00

Samlingen börjar med fika kl. 13:00 och därefter föredrag av Elisabeth Hellström, missionssekreterare i Evangeliska Östasienmissionen som berättar om mötet med den unga missionerande församlingen i Mongoliet. Tisdagsträffen arrangeras i samarbete med Studieförbundet Bilda. 


EÖM:s samling i Betlehemskyrkan, Stockholm
Plats: Luntmakargatan 82 
Tid: Torsdagen den 7 mars, 2019, kl. 13:30

EÖM:s Stockholms-samling fick denna gång besök av professor Toba Baikal som berättade om sin forskning om Svenska Mongolmissionen. Många av åhörarna var barn eller barnbarn till tidigare Mongolietmissionärer. Nara Bäckström som leder den Mongoliska gruppen i New Life-församlingen var också där tillsammans med flera medlemmar i gruppen.